Wat is het verschil tussen "THT" en "TGT"
Voor veel voedingsproducten is het wettelijk verplicht om de houdbaarheidsdatum te vermelden op de verpakking. Dit geeft aan hoelang je een product kan bewaren of tot wanneer je het veilig kan gebruiken of opeten. Natuurlijk gelden er ook een aantal uitzonderingen voor onder andere sommige verse en lange houdbare voedingsmiddelen. Azijn, keukenzout, verse niet-gesneden groenten en fruit, dranken met alcoholpercentage hoger dan 10%... zijn hier een aantal voorbeelden van.
Er bestaan 2 soorten houdbaarheidsdata met een verschillende betekenis:
- Ten minste houdbaar tot (THT)
- Te gebruiken tot (TGT)
Ten minste houdbaar tot (THT)
De THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, smaak, geur of kleur van het product wel achteruitgaan maar smaakt het product meestal nog goed. Je kan het meestal nog zonder gevaar consumeren indien je het product op de juiste manier bewaard hebt.
Er zijn twee soorten voedingsmiddelen die een THT-datum toegewezen krijgen: gekoelde en ongekoelde.
- Gekoelde producten: gooi je beter weg of ruik je best even aan als de houdbaarheidsdatum verlopen is. Denk maar aan zuivelproducten en beleg.
- Ongekoelde producten: zijn droge producten die niet kunnen beschimmelen en die je na het verlopen van de houdbaarheidsdatum dus wel nog kan gebruiken. Denk maar aan bloem, pasta, rijst, chocolade, conserven... Natuurlijk proef en ruik je altijd best even voor het gebruik!
Te gebruiken tot (TGT)
De TGT-datum is de uiterste consumptiedatum en betekent dat je het voedingsmiddel maar t.e.m. die datum veilig kan gebruiken. Dit is dus de laatste dag waarop je het product kan opeten! Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers zoals bacteriën gaan groeien. Je kan de TGT-datum wel verlengen door de producten in te vriezen. Voorbeelden van deze producten zijn verse rauwe vis, vers rauw vlees, voorgesneden groenten en gekoelde
kant-en-klare maaltijden.