Houtskool of briketten?
Wat is het verschil tussen houtskool en briketten?
Het grote verschil tussen houtskool en briketten is dat houtskool sneller brandt en een hogere temperatuur bereikt. Houtskool is dus de ideale keuze als je een open barbecue hebt en snel wilt beginnen barbecueën.
Briketten daarentegen hebben meer de tijd nodig om op temperatuur te komen, maar hierdoor gaan ze wel langer mee. Wanneer je een barbecue hebt die je kunt afsluiten met een deksel, dan worden briketten aangeraden. Verder zijn briketten geschikt voor gerechten waarbij de bereidingstijd langer is, bijvoorbeeld een stuk vlees dat lang de tijd nodig heeft om te garen.
Het duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur voordat de houtskool en briketten op de juiste temperatuur zijn. Het is belangrijk dat er geen vlammen meer zijn en dat de kolen bedekt zijn met een laagje witte as.
Als je dus snel wilt gaan barbecueën en liever veel controle hebt over de barbecue kies je beter voor houtskool. Wil je uitgebreid gaan barbecueën en heb je gerechten die een langere bereidingstijd nodig hebben? Kies er dan voor om met briketten te gaan barbecueën.
Voordelen en nadelen
Houtskool
Voordelen
- Brandt snel
- Komt snel op temperatuur
Nadelen
- Brandt minder lang dan briketten
Briketten
Voordelen
- Branden gelijkmatiger
- Blijven lang op een constante temperatuur
Nadelen
- Duurt langer voor ze branden
- Moeilijker onder controle te houden dan houtskool
- Niet geschikt voor keramische barbecues (vanwege het bindmiddel in de briketten)